sobota, 24 października 2015

Pesto z lisci rzodkiewki, roszponki i salaty rzymskiej

Pesto z zielonych liści: rzodkiewka, roszponka i sałata rzymska.

zielony na talerzu to mój ulubiony kolor. pesto robię ze wszystkiego co zielone, bardzo, bardzo lubię. to smak i zdrowie. to wyjątkowo szybkie danie. dodaje energii i syci. 

składniki na 2 porcje:
  • makaron - u mnie kukurydziane spaghetti 
  • listki 1 pęczka rzodkiewki
  • 2 garście roszponki
  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • 5 orzechów włoskich
  • 2 - 3  ząbki czosnku 
  • 1 cm papryczki chili lub 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 3-4 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, gałka muszkatołowa, kurkuma
przygotowanie:
makaron gotujemy w dużej ilości wody 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. do blendera wrzucamy wszystkie składniki i mielimy na gładką masę. ugotowany makaron odcedzamy zachowując nieco wody z gotowania. wrzucamy makaron z powrotem do garnka, dodajemy pesto i w razie potrzeby nieco gorącej wody z makaronu. wszystko dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając. można dodać startego parmezanu.

Wegetariański obiad VGrzyby i warzywa jesienne. 2015Menu dla przyszłej mamyJesień pełna warzyw

4 komentarze:

  1. super przepis na pesto, na pewno niebanalne w smaku, a przy tym zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kapitalny przepis :-) dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne danie :) jeszcze takiego przepisu nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń